Hoe voorkom ik oogziektes bij het dragen van lenzen?

Contactlenzen zijn zo handig om te dragen, je hoeft geen brilglazen schoon te maken, je kan ze altijd dragen ... Maar als je er op de foute manier mee omgaat, kunnen ze je ogen behoorlijk ziek maken. Die oogziektes die ze dan teweeg brengen kunnen voorkomen worden en wel met deze tips:

Jaarlijkse controle

Je laat best ieder jaar minimaal één keer je ogen controleren, zeker als je lenzen draagt. Als je eerder al problemen hebt gehad met je lenzen of je draagt ze heel lang, dan is het aangeraden om meermaals je ogen te laten checken door een oogarts of een opticien. Veel oogklachten - en problemen die ontstaan door het dragen van lenzen worden maar laat opgemerkt, omdat ze niet meteen zichtbaar zijn. Een oogarts of opticien kan een vroege diagnose stellen en zo kunnen ernstige problemen vermeden worden

Goede hygiëne

Ga altijd netjes te werk als je met je lenzen omgaat. Als je lenzen in doet of verwijdert, was dan grondig je handen met water en zeep. De kans op een ooginfectie vermindert daardoor al drastisch.

Draag je lenzen niet te lang

Lenzen dragen is een goed en fijn hulpmiddel om je gezichtsvermogen te verbeteren. Maar hou rekening met feit dat je lenzen niet langer dan 24 u mag dragen. Ga dus ook niet slapen met je contactlenzen in. Neem ze zorgvuldig uit je ogen voor je je bed induikt. Tijdens je slaap kan de lens namelijk uitdrogen en zelfs voor blijvende schade aan je oog zorgen.

Lenzen bewaren

Wanneer je je lenzen niet draagt, bijvoorbeeld als je gaat slapen, moet je ze bewaren in een speciale vloeistof. Doe dit dus niet met gewoon kraantjeswater.

Regelmatig lenzen vervangen

Er zijn verschillende soorten lenzen en de soort die je draagt zegt vaak iets over de levensduur van de lens. Als je bijvoorbeeld maandlenzen draagt, mag je ze ook niet langer dan een maand dragen. Doe je dat wel? Dan gaat de kwaliteit van de lens achteruit en zal er gemakkelijk vuil opstapelen op het lensoppervlak. Dat vuil kan dan weer leiden tot ooginfecties. Tijdig vervangen is dus de boodschap!

Juiste reiniging

Lenzen op de juiste manier schoonmaken is essentieel als je oogziektes wil voorkomen. Als je je lenzen kocht, heeft de opticien normaal gezien uitgelegd welke middelen je moet gebruiken om ze te reinigen. Dan weet je ook hoeveel keer je dit moet doen om je lenzen in optimale staat te houden.

Extra tips

  • Laat nooit iemand anders je contactlenzen dragen.
  • Draag geen lenzen als je medicatie voor je ogen gebruikt, zoals bijvoorbeeld oogdruppels.
  • Maak je lenzen nooit vochtig met speeksel of kraantjeswater.
  • Vervang op regelmatige basis je lenzendoosje.
  • Vervang je lenzen meteen als ze beschadigd zijn.

Schrijf je nu in op de wekelijkse nieuwsbrief van Oogapotheker.be & Kenkoo.be en ontvang 15% korting op je eerste aankoop