Invloed van roken op de ogen

Roken is slecht voor ons lichaam, dat is algemeen geweten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het ook een negatieve invloed heeft op het gezichtsvermogen. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Roken is slecht voor je lichaam en kan ook hartziektes en kanker veroorzaken. Sigarettenrook is zeer giftig, dus elk orgaan van je lichaam kan eronder lijden. Maar ook je gezichtsvermogen kan worden aangetast. Rokers lopen zelfs 4 keer meer risico om blind te worden op latere leeftijd dan niet-rokers.

Oogziektes zoals katarakt, retinopathie enzovoort zijn te wijten aan het roken of verslechteren aanzienlijk door het roken. Als je stopt met roken of er nooit aan begint, verminder je het risico om ooit je gezichtsvermogen te verliezen. Niet enkel rokers lopen risico om hun ogen te beschadigen, mee-rokers kunnen ook problemen ondervinden.

Wat is het effect van roken op het gezichtsvermogen?

Roken irriteert de ogen door het vrijgeven van chemische stoffen in de longen die via de bloedbaan in de ogen terecht komen. Het beperkt bloedtoevoer naar de ogen en vermindert het aantal antioxidanten. Antioxidanten zijn noodzakelijk in de strijd tegen ziektes.

Veel voorkomende gezichtsvermogen-problemen

  • Katarakt: Dit is de belangrijkste oorzaak voor blindheid. Het vertroebelt namelijk de normale, heldere en doorzichtige lens van het oog. Onderzoek toont aan dat rokers tweemaal meer kans hebben dan niet-rokers op katarakt.
  • Glaucoom: Deze oogaandoening is een stille doder van het gezichtsvermogen en leidt mogelijk tot (zware) slechtziendheid of blindheid. Het veroorzaakt een geleidelijke afbraak van oogzenuwcellen die visuele informatie sturen naar de hersenen. Wanneer deze cellen afsterven, gaat het gezichtsvermogen langzaam achteruit.
  • Retinopathie: Dit is een aantasting van het netvlies. Na katarakt is dit de meest voorkomende oorzaak voor blindheid. Deze aandoening is vaak een gevolg van schade aan kleine slagadertjes en haarvaten van het oog. Dit komt vaak voor bij diabetes patiënten.

  • Droge ogen: Tabak irriteert je ogen, waardoor deze heel droog kunnen worden. Zelfs mee-rokers kunnen droge ogen krijgen. Deze ontstaan doordat er onvoldoende of kwalitatief minder traanproductie is. Tranen zijn nodig om de ogen te bevochtigen en op die manier irritaties en infecties te voorkomen. Bij deze aandoening kan je wel oogdruppeltjes gebruiken om je ogen te bevochtigen, zo neemt de irritatie af.

Schrijf je nu in op de wekelijkse nieuwsbrief van Oogapotheker.be & Kenkoo.be en ontvang 15% korting op je eerste aankoop