Wat kan je doen tegen droge ogen? Enkele tips

Iedereen wil mooi glanzende ogen, toch? Wel lastig als je dan droge ogen hebt. Droge ogen komen vaker voor bij vrouwen, vooral bij hormonale veranderingen zoals zwangerschap, pilgebruik of de overgang. Ook bij mensen boven de 50 jaar zijn de ogen wat droger, maar ook bij bepaalde medicijnen en aandoeningen, een verkeerd dieet en bij lensdragers. 

©shutterstock

Het gaat allemaal om de balans: voldoende productie van traanvocht met de juiste samenstelling maar ook voorkomen dat de tranen te snel verdampen. Die verdamping treedt bijvoorbeeld meer op tijdens warme winderige zomerdagen. Bij het gebruik van sommige medicijnen en aandoeningen zoals het syndroom van Sjögren worden er minder tranen geproduceerd.

Traanvocht zorgt voor een glad en helder oogoppervlak, en dus voor mooi stralende ogen. Bij droge ogen is een risico op beschadiging van het oogoppervlak en op infecties.

Wat kun je zelf doen aan droge ogen:

  • Vermijd droge en/of rokerige ruimtes
  • Gebruik de airconditioning minder of niet. Airconditioners maken de lucht droger.
  • Bescherm je ogen met een (zonne-)bril en hoofddeksel, vooral op warme, zonnige en/of winderige dagen
  • Eet voldoende vitamine A (zoals in lever, wortelen, broccoli)
  • Eet voldoende omega-3 vetzuren (zoals in vis, walnoten, plantaardige olie)
  • Speciaal voor lensdragers: goed reinigen van de lenzen, gebruik van dag lenzen of lenzen met een lager watergehalte of silicone hydrogel lenzen
  • Gebruik kunsttranen

Kunstmatige traanvloeistof (kunsttranen) kun je net als andere oogdruppels in je ogen kunt druppelen. Ze blijven zo’n 3 tot 4 uur in het oog, dus daarna moet je weer druppelen. Mocht je geen kunsttranen bij je hebben dan kan even goed uitspoelen met schoon drinkwater ook voor kortere duur helpen. En lensdragers kunnen de lenzen een keer extra schoonmaken met lensvloeistof.

Er zijn kunsttranen met en zonder bewaarmiddelen, ook wel genoemd conserveermiddelen. Hoewel oogdruppels zonder bewaarmiddelen gemiddeld duurder zijn, zijn we wel beter voor je oog. Dus als je kunsttranen langer gaat gebruiken is het beter om kunsttranen zonder bewaarmiddelen te kopen, dat voorkomt irritatie door de bewaarmiddelen. Let goed op de houdbaarheidstermijn die op het etiket staat, bij kunsttranen is dit vaak 3 tot 6 maanden.

Net na het indruppelen van de kunsttranen kun je wat wazig zien, dus wel even een paar minuten wachten voordat je weer op je fiets stapt of gaat auto rijden.

Mocht je langer last houden van droge ogen of zijn er andere klachten zoals irritatie, pijn of slecht(er) zicht, dan is het raadzaam je arts te raadplegen, zodat een eventuele lichamelijke oorzaak uitgesloten kan worden.

Schrijf je nu in op de wekelijkse nieuwsbrief van Oogapotheker.be & Kenkoo.be en ontvang 15% korting op je eerste aankoop